Om oss

Om oss

Nordens ledande partner till industrin avseende produktionsutrustning, processkompetens, verktyg och tillhörande eftermarknad.

Om oss

Ravema är en ledande partner till nordisk industri och erbjuder kompletta lösningar för produktionsutrustning, verktyg, mätteknik, automation, marknadens mest kompletta service och eftermarknad. Vi ser vår roll i framtiden som en viktig del av industrins ökade produktivitet. Vårt mål är att skapa mervärde för våra kunder, anställda och för samhället vi verkar i. Detta gör vi genom vår spetskompetens, partnerskap och våra helhetslösningar tillsammans med våra ledande leverantörer – detta mervärde bidrar till industrins framtida konkurrenskraft.
 


Ravema finns i Sverige, Norge och Finland med huvudkontoret i Värnamo i centrala Småland där också vårt unika Teknikcenter finns med utställning av nyheter och demonstrationer av våra produkter året om. I Norge har vi ett kontor i Drammen samt en filial/democenter utanför Stavanger och i Finland med huvudadressen i Tammerfors. Våra medarbetare finns nära dig som kund och utgår från den regionen som man bor i. Vår kompetensplattform är långsiktigt uppbyggd i hela organisationen, vi har lyckats skapa en spetskompetens inom våra produktområden eftersom vi representerar få men ledande leverantörer.

Vår vision

Ravemas vision är att vara: “Nordens ledande partner till industrin avseende produktionsutrustning, processkompetens, verktyg och tillhörande eftermarknad.”

Vår historia

Häng med i Ravemas över 100-åriga historia.

1912

Svenska Maskinaffären grundas

Fabrikör Niklasson grundar Svenska Maskinaffären som då inriktar sig på cykel- och bilförsäljning.

1944

Svenska Maskinaffären får ny ägare

Svenska Maskinaffären säljs och den nya ägaren hade ett tydligt mål: att bli en pålitlig partner med de allra senaste produkterna.

1962

50-års jubileum

Företaget firar 50 år och i samband med jubiléet lanserades en ny katalog. Denna gång med det viktiga produktområdet maskiner för industrin.

70-talet

Japan kommer till Värnamo

Under 1970-talet blir Svenska Maskinfabriken generalagent för japanska Mazak. Man växte och byggde nya lokaler på industriområdet Margretelund i Värnamo – samma adress företaget ligger på idag.

80-talet

Nytt namn börjar florera

Under början av 80-talet började ett nytt namn florera i dokument och broschyrer – RAVEMA. 1985 blev det officiellt – Ravema var här för att stanna.

90-talet

Ravema blir en del av Liljedahl Group

90-talet blir händelserikt för Ravema då företaget blir en del av Liljedahl Group och börjar även satsa på den norska marknaden.

00-talet

Nytt samarbete med tyska Hoffmann Group

I början av 00-talet skapar Ravema ytterligare konkurrenskraft när samarbetet med tyska Hoffmann Group inleds och Ravema får tillgång till ett omfattande sortiment av verktyg.

Idag

Nordens ledande industripartner

Det som en gång började med cykelförsäljning har idag utvecklats till att Ravema är en av nordens ledande industripartners när det kommer till maskiner för bearbetande tillverkning, verktyg, automation och service.

Vår värdegrund

Vår värdegrund och uppförandekod är riktlinjer för hur vi uppträder inom Ravema. Den bygger på vår kultur och våra värderingar och visar hur dessa hänger ihop med vårt dagliga arbete, med dessa förlitar vi oss på varje medarbetares egen förmåga att agera etiskt och rättvist i sina roller, att uppträda med integritet och professionalism i kontakten med varandra, våra kunder och samarbetspartners. Det vi vanligen refererar till som sunt förnuft.

Våra viktiga värdeord som vi också jobbar efter är:

FÖRTROENDE

Vi lyssnar, håller vad vi lovar och är transparenta.

ENGAGEMANG

Vi tar ansvar, ger energi, agerar och driver på.

HÅLLBARHET

Vi har det långsiktigt bästa för ögonen.

Bolagsstruktur

Ravema AB

Ravema arbetar och verkar i Sverige, Norge och Finland med huvudkontoret i Värnamo i centrala Småland. I Norge ligger kontoret i Drammen med en filial/democenter utanför Stavanger och i Finland med huvudadressen i Tammerfors.

Ravema har fyra affärsområden; Skärteknik, Verktygsteknik, Mätteknik och Service.

Pronect

Ravema är en del av Pronect, som är en grupp av oberoende företag som sysselsätter mer än 350 personer. Pronect driver industrin framåt genom att sammankoppla teknik och kompetens för att tillföra mervärde. Pronect har sitt huvudkontor i Värnamo, Sverige och finns i sju länder i Norden och Baltikum. Med över 7000 branschkunder har Pronect en årsomsättning på över 1,3 miljarder SEK. Pronect är en del av familjeägda Liljedahl Group.               

Liljedahl Group

Liljedahl Group är en familjeägd bolagsgrupp med sju helägda innehav: Elcowire Group, LWW Group, Hörle Wire Group, LMT Group, Finnvedens Lastvagnar, Finnvedens Bil och Liljedahl Group Fastigheter. Liljedahl Group är även största ägare i noterade bolaget Bufab AB (publ). Koncernen omsätter cirka 12 miljarder och har drygt 1 400 anställda. Mer information: www.liljedahlgroup.se.

Sponsring & stöd

För Ravema är det viktigt att aktivt ta ansvar i det samhälle vi verkar i. Vi vill investera och ge tillbaka en del till samhället och framtiden.

Idrott & sport

HV71
Ishockeylag som spelar i den näst högsta divisionen – Hockeyallsvenskan.

IFK Värnamo
Fotbollslag som spelar i högstaligan – Allsvenskan.

Värnamo Golfklubb
Hemmaklubben för många av Ravemas anställda. Det är även här den årliga “Ravema Open” hålls.

Fagersta Golfklubb
Strategiskt placerad golfklubb eftersom Ravema har en stor kundbas i området.

Värnamo Hockey
Lokalt ishockeylag som spelar i HockeyTvåan.

Samhällsnyttiga organisationer

Barncancerfonden
En viktig organisation som gör ett enormt arbete för att finna så många svar som möjligt på en sjukdom som ställer till det för så många människor.